március 19, 2018

     

Békés városa díszpolgári címmel becsüli meg Csuta Györgyöt

csuta-muhely3Csuta György festőművész hosszú évtizedeken át végzett kiemelkedő művészeti tevékenységéért 2012 áprilisában „Békés Város Díszpolgára” címben részesült. Mindig Békésen élt, és itt alkotott. Művészetéről jellemzően azt írják, hogy festészete szimbolikus jellegű, kedveli a bibliai és mitológiai témákat. Látványvilágának megfogalmazásánál a valóság és a képzelet határán mozog, a szépséget, a békét és a festői humort közvetíti. A hatvan éves művész tárlata június végéig látható a Békés Galériában. A kitüntetés alkalmából Bolyai utcai műtermében beszélgettünk.

Bővebben: Békés városa díszpolgári címmel becsüli meg...

A vevők és a szakma szeretete jellemzi a Csapó Pékség munkáját

csapoek1A Csapó Pékség üzleteit Békésen mindenki ismeri. Csapó Imre és felesége, Csapóné Szövő Klára 1991-ben kezdték el vállalkozásukat. Csapó Imre a Békéscsabai Sütőipari Vállalat békési kirendeltségén dolgozott. Szakmáját mindig nagyon szerette, a vállalatnál már 19 évesen csoportvezetőként dolgozott, később mestervizsgát is szerzett. Egy idősebb maszek pék ajánlotta, hogy próbáljon meg a saját lábára állni. Klára asszony az óvodát hagyta ott a vállalkozás kedvéért.

Bővebben: A vevők és a szakma szeretete jellemzi a Csapó...

Horgászvizekben gazdagok vagyunk

zoli3-1
Békés megyében a Körösök jó lehetőséget adnak a horgászturizmusra. Mit jelent a horgászat e sport hódolóinak, illetve miként használhatnánk ki az ebben rejlő lehetőségeket? Erről beszélgettünk Pálfi Zoltánnal, aki Békésen az ismert horgászok közé tartozik.

- Mikor és hogyan ismerkedtél meg a horgászattal? – tettem fel az első kérdést.
- Gyermekkoromban Németországból a nagybátyám minden nyáron hosszabb szabadságra jött haza, és a pecázás volt a családi programunk. Így még öt-hat évesen megkedveltem a horgászatot.

Bővebben: Horgászvizekben gazdagok vagyunk

Tordy Géza is az ő fonott foteljében ül

demizson-kocsorne3Kocsor Imréné Julika, békési kosárfonó minden lehetséges szakmai elismerést megkapott. A 80-as években népi iparművész lett, 1990 körül az Országos Népművészeti Kiállításon Gránátalma-díjat kapott. A művelődési és közoktatási minisztertől 1996-ban a Népművészet Mestere címet vehette át. A Népi Iparművészeti Tanács 2005-ben az összes kézműves közül őt választotta az Év mesterévé. Az elmúlt két évben elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Magyar Kézműves Remek” címét, tavaly előtt békési jellegű fonott ülőgarnitúrájával, tavaly pedig babaházával. Az idei 2012-es esztendő sem maradt elismerés nélkül, az év elején a Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai alkotói díjat kapott.

Bővebben: Tordy Géza is az ő fonott foteljében ül

Békés város

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Békés város hírei: bekesvaros.hu

Békési kultúra

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ hírei: bekesikultura.hu

Békési turizmus

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Békési Uszoda

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Békési Uszoda hírei: uszoda.bekesvaros.hu